Inschrijven

Maatschappelijke Stage en uw school

Vanaf 2015 kunnen scholen zelf bepalen hoe zij de Maatschappelijke Stage (MaS) vormgeven. Dit geeft u de mogelijkheid om de MaS helemaal aan te passen aan uw leerlingen en uw school. PEP biedt u hierbij advies en ondersteuning door middel van informatie en tools waarmee u direct zelf aan de slag kunt met uw leerlingen.

Ga direct naar:

Filmpjes

Tijdens de PEP-Talk: 'Nieuwe perspectieven op de toekomst van scholieren' op donderdag 17 november 2016 vertelden sprekers over de toekomstige uitdagingen van scholieren van nu. Bekijk hieronder de filmpjes van de sprekers.

Baukje Prins: "De zin van burgerschap en diversiteit voor de jongeren van nu"

Wim van Noort: "Van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij"

Online MaS handboek

Vanaf dit schooljaar kunt u gebruikmaken van het digitale Maatschappelijke Stage (MaS) handboek.  U ontdekt onlline en interactief nieuwe manieren om de MaS blijvend in te bedden op uw school. Dit digitale handboek is speciaal ontwikkeld voor leraren die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs. 

Digitale lespakket over vrijwilligerswerk

De jongeren van vandaag zullen de civil society - een maatschappij voor en door burgers - van morgen bepalen. PEP moedigt dit van harte aan omdat we een belangrijke rol zien voor Haagse jongeren als 'de actieve burgers van de toekomst'. Vrijwilligerswerk (en ook MaS) is daar een onderdeel van.

Met dit lespakket over vrijwilligerswerk kunt u met uw leerlingen aan de slag.
Het pakket bestaat uit:

 1. Lesbeschrijving 
 2. Powerpoint presentatie 
 3. E-learning voor leerlingen
 4. Opdrachten voor tijdens de les:
 5. Voorbeeldvacatures     

We hebben gekozen voor Blended learning, Dat is een mix van contactonderwijs en online leren. Het thema wordt door de docent geïntroduceerd en daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met de e-learning (online leren). Als de leerlingen de e-learning hebben doorlopen, hebben zij een duidelijk beeld over het hoe en waarom van vrijwilligerswerk en weten ze hoe ze passend vrijwilligerswerk of een Maatschappelijke Stage kunnen vinden. Wij raden u aan om leerlingen een vacature uit te laten zoeken en deze met de klas te bespreken.

Verzekering en MaS

"De Haagse Polis" is een gratis verzekering van de gemeente Den Haag voor en van vrijwilligers. Iedere Hagenaar die in enig georganiseerd verband eenmalig of regelmatig onbetaalde werkzaamheden verricht, valt eronder. Ook maatschappelijk stagiairs, die stage lopen bij een organisatie die gevestigd is in Den Haag, zijn vanuit de Haagse Polis gedekt.
De Haagse Polis bestaat uit een ongevallen-, persoonlijke eigendommen-, rechtsbijstands- en aansprakelijkheidsverzekering. 

Schade kan worden gemeld via rm@denhaag.nl. Daarna krijgt u een schadeformulier toegestuurd dat u ingevuld aan hen kunt retourneren. Zij zijn telefonisch bereikbaar via (070) 353 51 75.

Advies en ondersteuning

PEP biedt advies en ondersteuning aan scholen:

 • Advies en inspiratie
  Stagecoördinatoren die maatschappelijke stages op een andere manier willen invullen of die willen sparren over de inbedding van MaS binnen de school, kunnen hiervoor terecht bij PEP. Wij komen graag bij u op school voor een advies- of inspiratiemoment.
 • Stagebank
  Leerlingen en scholen kunnen stages vinden via de online stagebank. Leerlingen kunnen een profiel aanmaken en direct reageren op de aangeboden stages. Op zoek naar een tijdelijke klus, een estafettestage of een langdurige stage? Dit is allemaal terug te vinden in de maatschappelijke stagebank!
 • Gastlessen
  PEP komt met plezier bij u op school om in een dynamische gastles met uw leerlingen in gesprek te gaan over het hoe en waarom van maatschappelijke stages. We maken hiervoor gebruik van diverse werkvormen voor een afwisselend programma. Aan het eind van de les heeft uw leerling zicht op wat hij/zij leuk vindt, een beter beeld van stagemogelijkheden en een persoonlijk profiel op Haagse stage waardoor hij gebruik kan maken van de stagebank.
 • Ondersteuning bij ontwikkeling visie op MaS in de toekomst
  Hoe kan uw school de investeringen en infrastructuur die u heeft opgebouwd blijven inzetten in de toekomst? Hoe kunt u uw leerlingen blijven betrekken bij de samenleving en hen voorbereiden op hun rol als professional en burger? PEP helpt u om de investeringen die in het kader van maatschappelijke stages zijn gedaan te borgen voor de toekomst.

Neem voor advies contact op via mas@pepdenhaag.nl of tel. (070) 302 44 44.